IIS7 configuren voor Windows Vista Home Premium (NL)

Daar ging mijn halve avond in rook op: ik wilde even mijn oude ASP-site draaiend krijgen op mijn localhost op Windows Vista…

 1. Met Windows Vista wordt IIS7 meegeleverd. Deze staat standaard (natuurlijk) niet aan. IIS aanzetten gaat via het Configuratiescherm > Programma’s > Windows-onderdelen in- of uitschakelen (administrator-rechten vereist).
 2. Simpel Internet Information Services aanklikken is niet voldoende. Je moet ook kiezen voor World Wide Web-services > Toepassingsontwikkelingsfuncties > ASP.
 3. Je zou nu een ASP-site moeten kunnen draaien op http://localhost.

Iedereen – behalve de Goden op de Olympus – maakt wel eens fouten in hun software. Om gedetailleerde foutmeldingen te tonen moet je de halve wereld omdraaien, maar de volgende handelingen zouden ook kunnen helpen:

 1. Je kunt de IIS-manager (IIS-beheer geheten in het Nederlands) openen door in Vista te zoeken op “iis”.
 2. Selecteer de default website (of een andere als het daar om gaat…).
 3. Dubbelklik op het icoon Foutpagina’s. Klik op de actie Functie-instellingen bewerken…
 4. Selecteer een van de opties voor gedetailleerde foutmeldingen.
 5. Nu kreeg ik direct de weinig verhelderende foutmelding “An error occurred on the server when processing the URL. Please contact the system administrator” voor de kiezen.
 6. Nu kun je a) in je logfiles gaan neuzen (die standaard op onzichtbaar staan in de Verkenner, dus die moet je eerst tweaken).
 7. Fijner is het natuurlijk om de exacte foutmelding in je browser te zien. Daartoe moet je een command box openen (als administrator!!) en de volgende regel uitvoeren “%windir%system32inetsrvappcmd.exe set config -section:asp /scriptErrorSentToBrowser:true“. (Zie de comments op IIS.net)

Happy debugging!

6 replies on “IIS7 configuren voor Windows Vista Home Premium (NL)”

 1. Beste Tom Greuter ik heb volgens jouw aanwyzingen iis7 geconfigureerd.Nu zou ik op localhost myn website moeten kunnen draaien.Ik typ in,http:// localhost,en zie allemaal localhost staan met nummers er achter.Wat ik dus niet begryp is hoe kryg ik myn website nu draaiende op internet zo dat family kan zien wat ik doe.Ik heb een website met frontpage 2003 gemaakt,maar gebruik momenteel Network Active Webserver met dynamisch ip adres om dit op het web te kunnen laten zien.En daar wilde ik nu net precies van af.Kun je my iets meer uitleg verstrekken hoe ik localhost dien te gebruiken,myn e-mail adres a.knol@upcmail.nl

 2. Beste Bert,
  Volgens mij is het niet de bedoeling je localhost open te stellen voor de buitenwereld. Ik gebruik hem louter voor lokaal testen. Bij een provider als Webreus kun je goedkoop een domeinnaam registreren en hosten. Met een FTP-programma laadt je je pagina’s op naar hun webserver.
  Groet,
  Tom

 3. Ik had een probleem op Windows 7, die zegt dat ik niet voldoende rechten heb. Terweil ik wel als administrator ben ingelogd. Hier is ook gelijk de fix voor het probleem “An error occurred on the server when processing the URL. Please contact the system administrator.”

  Maak een snelkoppeling geef die als lokatie (location):
  %windir%system32inetsrvappcmd.exe set config -section:asp /scriptErrorSentToBrowser:true

  Klik dan met de rechtermuisknop op de zojuist gemaakte snelkoppeling en klik vervolgens op “Uitvoeren als Administrator” (“Run as administrator”).

  Have fun

Comments are closed.