WCAG 2 – bevrijding uit een keurslijf?

Al eerder gaf toegankelijkheidsgoeroe Joe Clark zijn ongezouten kritiek op de plannen van het WAI om met het voorstel voor toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2 de wind eens uit een andere richting te laten waaien. Een tegenwind, zeg maar. De expliciete richtlijnen van WCAG 1 worden volgens de ‘final draft’ vervangen door een legobouwdoos waarmee je geheel naar eigen inzicht bepaalt aan welke toegankelijkheidsrichtlijnen jouw toren gaat voldoen.

Even if you comply with all three levels in WCAG 2, you may still end up with an inaccessible site.

De toegankelijke Ierse webbouwers van IQContent denken de reden van deze radicale omslag te weten:

There’s much argument about the process by which this happened – with whispers that it only really benefits big businesses, who can now crank out dodgy pages with impunity, and sell automated testing kits to measure things that can’t really be automated.

Mocht dit zo zijn, dan gaat het waarschijnlijk niet om die paar testtools, maar om de batterij gruwelijk ontoegankelijke CMS’en die ons ontwikkelproces verpest. Ik ken eigenlijk maar één toegankelijk CMS: QMS van Qontent.nl. Een slimme investeerder koopt dat bedrijfje op en is over twee jaar miljonair!

Op Forum@Accessibility.nl ben ik een discussie gestart om eens de mening van de profs te achterhalen.

Tags: , , , , , , ,

3 replies on “WCAG 2 – bevrijding uit een keurslijf?”

  1. Wow, dat ik dit gemist heb.. Tijdje te druk geweest met bouwen en vakantie houden..

    Ik ben niet te koop btw ;) Zeker niet door slimme investeerders. En ik verzeker je dat ik over twee jaar geen miljonair ben. Marketing afdeling van Qontent is nog niet echt wat het moet zijn :) Of misschien heb ik het gewoon te druk met externe klussen..

Comments are closed.