Het W3C is geen godheid

Er is de laatste tijd een hoop heibel binnen en rondom het W3C. Gaat het niet om accessibility (WCAG 2 – bevrijding uit een keurslijf?) dan wel om een SVG specificatie. Bekende namen verlaten het W3C en gerenommeerde bloggers nemen de ‘opstellers van onze standaarden’ ongenadig onder vuur.

David Baron, een Mozilla developer die ook in de W3C’s CSS working group zit, licht in zijn artikel More W3C Controversy toe hoe besluitvorming binnen het W3C werkt. Zijn uitvoerige verhaal komt in feite neer op de wens van het W3C om het web voor de pc en het mobiele web aan één standaard te laten voldoen en de weigering van vooral de vertegenwoordigers van het mobiele spectrum hier aan te voldoen:

The problem is that they don’t have much incentive to choose behavior that’s compatible with the content on the Web.

Het vastleggen van standaarden lijkt vervolgens neer te komen op een wedloop wie het eerst zijn regels op papier heeft neergekalkt om op die manier de tegenpartij voor het blok te zetten.

Baron komt ook met een oplossing. Misschien moeten we de W3C-soep niet zo heet eten als ze wordt opgediend:

No members of the W3C should be obliged to implement any specifications, or criticized for failing to do so simply because the specification they do not implement is a W3C Recommendation. Instead, specifications should compete on their own merits among implementors, authors, and users.

Baron is van mening dat bijvoorbeeld Microsoft de CSS2-standaarden in IE7 niet heeft geimplementeerd omdat het W3C-standaarden zijn, maar omdat Microsoft dacht dat dat voor hun product de beste keuze was.

Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, vindt Baron, zeker niet als de interne strijd binnen het W3C de developer of de gebruiker met onmogelijke of onbelangrijke regels opzadelt:

We should work on, and implement, the standards that we think are appropriate for Web browsers, and ignore the rest.

Het gevaar van deze benadering is natuurlijk dat iedereen op eigen houtje een standaard kan gaan implementeren en dat we terugvallen naar de reuzeverschillen tussen IE4 en NN4. Hopelijk is de webcommunity sterk en eensgezind genoeg om in elk geval over de belangrijke regels overeenstemming af te dwingen.

Tags: , , , , ,